Case study: Softrendi kontor

Pehme mööbli tootja Softrend kolis hiljuti Tallinnas uude kontorisse, mille on disaininud Ace of Space’i sisearhitektid. Ruum on sisustatud Softrendi enda toodetega, mis on paigutatud nutikal moel avatud keskkonda sobivalt. Nii on loodud eri lahenduste abil keskendumist soodustav kontor, mis sobib eri ülesannete täitmiseks.

Softrendi kontori kujundamisel mängis suurt rolli selle asukoht – tagaseinas olevatest suurtest akendest avaneb vaade kõrkjatega ääristatud Kopli lahele, kus pesitseb palju linnuliike. Värvilahenduste puhul on inspiratsiooni saadud ümbritsevast loodusest ja mere äärest. Oleme kasutanud peamiselt rahulikke ja neutraalseid toone, sest need annavad ruumile valgust ja õhulisust ega mõju liiga kõledana.

„Lummav looduslähedane vaade köidab siseneja tähelepanu ja meie eesmärk oli seda tunnet võimendada. Avatud planeeringuga pind on funktsionaalselt jaotatud kolme ossa, mida iseloomustavad eri materjalid ja tonaalsus – külastaja kõnnib kõigepealt läbi sõnajalgadega kaetud metsaniidu, seejärel jõuab lubjakivisele rannikule ning lõpuks liivarannale mere ääres,“ kirjeldavad Ace of Space’i sisearhitektid Ines Käärma ja Aivo Arusaar.

Klient mainis oma lühikokkuvõttes, et soovib luua tööpaiga, mis sobituks ka ettevõtte missiooniga – avatud planeeringuga kontor, mis toetab eri tööstiile ning aitab töötajatel keskenduda kõige olulisematele ülesannetele.

„Tahtsime, et meie uus kontor esitleks meie mööblit viisil, milleks see on loodud. Meie mööbel on mõeldud toetama keskendumist avatud kontori keskkonnas. Meie kontoritöötajate seas on nii turundus-, kaubandus- kui ka müügiinimesi, kellel kõigil on väga erinevad tööülesanded ja -stiilid – mõni veedab terve päeva telefoniga rääkides, teine kirjutab, disainib, koostab müügianalüüse jne. Meil oli vaja luua neile kõigile eraldi keskkonnad, kus nad saaksid tulemuslikult töötada.“ Softrendi tegevjuht Joonatan Vinkel.

Alade jaotamise tähtsus

Mis puudutab avatud ja suletud keskkondade suhet, siis oli sisearhitekti eesmärk hoida ruum nii avatud kui võimalik ning sulgeda ainult esmavajalik – koosolekuruumid, kabiinid väiksemate koosolekute pidamiseks ja omaette töötamiseks.

Põhiline tööala koosneb lauakesesaartest, mis on ruumis laiali jaotatud ning eraldatud privaatsemate tööalade ja akustiliste ekraanidega. Omaette töötamiseks on Softrendil paneelseintega August Nook ja August Workbay, mis loovad privaatsust ning summutavad heli. Need annavad kolleegidele märku, et tahad omaette töötada ega soovi, et sind häiritaks.

August Nook

August Nook on meie uue kontori ja mööblikollektsiooni põhielement. Laud on piisavalt suur, et mahutada kõik päeva jooksul vajalik – sülearvuti, telefon, märkmik ja teetass.

Ja mis peamine – see on mugav! „Siin istudes saan end ümbritsevad elemendid välja lülitada ja omaette olla, et keskenduda täielikult enda ülesandele,“ ütleb Svea, Softrendi ekspordi müügiassistent.

Ajurünnakute korraldamiseks kasutatakse loomenurkasid, mis koosnevad kõrgest Rolfi lauast, Huberti pöörlevatest tumbadest ja modulaarsetest Hexa istmesüsteemidest, mis loovad istumiseks lisaruumi. Lauda on lihtne liigutada, nii et ala saab kasutada seltskonna suuruse järgi. See on ala, mis köidab kõiki – kui koosolek toimub selles ruumis, tähendab see, et kõik saavad sellest vabalt mööduda ja vajaduse korral sellega ühineda, kui nad leiavad, et saavad kuidagi kasulikud olla.

Väiksemaid koosolekuid peetakse sisseehitatud ruumides, mis on sisustatud kompaktsete Meeteri diivanitega, suuremate koosolekute pidamiseks saab kasutada eraldi ruumi, mis on sisustatud madalate Huberti kiiktumbadega. Puhkealad on sisustatud Meeteri või Sansi diivanitega, kus on mugav aeg maha võtta, et lugeda ajalehte või juua kolleegiga kohvi. Kui tekib soov puhata ja nautida rahulikult merevaadet, saab seda mugavalt teha akna all Augusti tugitoolis.

Avatud kontoriruumide tulevik soosib keskendumist

Sisearhitektide hinnangul on Softrendi lahendus hea näide selle kohta, kuidas peaks tuleviku avatud kontoreid disainima. „Meie tooted on disainitud eesmärgiga luua loomulikuna näivad tingimused omaette töötamiseks avatud kontoris. Me kasutasime eri lahendusi, kus kontor jääb visuaalselt avatuks, kuid samas luuakse tingimused ka nende ülesannete jaoks, mis vajavad omaette olemist.“

Näiteks loomenurk või koosolekuruum, mida saab kardinaga eraldada, Augusti tugitoolid ja Sigmundi paneelid, mis eraldavad töö- ja puhkeala. Sisearhitektid ennustavad, et kontorimööbli disain hakkabki tulevikus selles suunas liikuma – eesmärgiks saavad nutikad ruumi eraldamise lahendused jt targad ruumikasutusviisid.

„Meie lahenduse puhul on piirkonnad üksteisest eraldatud tegevuste järgi – liikumine toimub aktiivsemast keskkonnast vaiksemasse. Avatud kontori keskkonnas on väga oluline, et mugav oleks töötada nii eraldi töökohtadel kui ka rühmas ja koosolekutel.“

Mainitud tooted